Home

Bestuur | Medewerkers | Lokaal | Quievrain | Noyon | Dourdan - Melun - Toury | Halve fond / Fond | Ledenfeesten | 't Noord Brabanderke | Algemene info | Ad valvas | Barcelona | Verkiezingen K.B.D.B. | Verwijzingen | Kontakt
't Noord Brabanderke
NOORD BRABANT

Periodiek uitgegeven - juli 2001
Jaargang 2 editie 3

Ledenblad voor de sportieve leden.

ÊDITORIAAL

De Kermis ligt reeds een tijdje achter ons. We mogen wel stellen dat er deze keer niet op een Euro meer of minder is gekeken bij het samenstellen van de prijzenpot voor onze traditionele Kermisvlucht in juni.

De ambiance was er, al zullen daar de haring en de nodige liters gerstenat wel voor iets tussen gezeten hebben. Ondanks alle gevoerde promotie viel de opkomst toch nog tegen. Tja, Rome is immers ook niet op één dag gebouwd. Misschien dienen we ons een keer te bezinnen over het inrichten van zon Kermisvlucht.

Als je zondagavond, de startdag van de foor, rondliep op de markt rond een uur of 9 s avonds was daar niets meer te zien. De kermis op zich heeft al heel wat pluimen verloren. Een maatschappelijk probleem? Eerder een evolutie.

We mogen alleszins niet blijven stilstaan. Vooruit kijken is de opdracht. Nieuwe mogelijkheden onderzoeken. Zo was de kaartserie in naturaprijzen een schot in de roos. Veel deelnemers sleepten een kilootje duiveneten in de wacht en onze leden mochten voor een keertje gratis deelnemen. Als lid van onze maatschappij kon je alleen maar winnen

Alvast een dank-je-wel aan alle deelnemers vanwege het bestuur.

Tot slot denk ik namens alle onze leden notaris Jan Dons van harte geluk te wensen met zijn prestatie op Barcelona 2001. Niet elke dag hebben we de winnaar van de 1ste nationale duif in ons midden. Volgend jaar ...


Kurt Callaerts
secretaris

ANDERS BEKEKEN - BOURGES

Op een hogergelegen plek aan de samenvloeiing van de Auron en de Yèvre, omgeven door moerassen, moest een stad komen. Avaric heette ze bij de Kelten. Julius Caesar bedacht een nieuwe naam: Avaricum. Ze werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Aquitanië.

Een stad waar men het groot ziet, is Bourges altijd gebleven. Eerst werd ze een bisschopszetel, in de 14de eeuw hoofdstad van het hertogdom van Jean de Berry. In de vroege 15de eeuw proefde ze al even van de hoogste status, hoofdstad van Frankrijk, al moest ze die met Parijs delen. Er waren toen 2 koningen: Karel VII in Bourges en Hendrik VI in Parijs.

Vandaag telt Bourges 76 000 inwoners, die je best niet met Bourgeois aanspreekt. Berruyer klinkt voor hen minder irritant. Een universiteit gesticht in 1463, een veelzijdig historisch patrimonium en de opvallende aanwezigheid van kunstenaars en intellectuelen maken van Bourges een culturele metropool. Het eerste maison de la culture van Frankrijk werd er door de minister van cultuur André Malraux in 1964 ingehuldigd. Vier muziekfestivals hebben er hun thuisbasis.

De kathedraal Saint-Etienne illustreert die culturele rijkdom ten voeten uit. In 1992 werd dit godshuis door de UNESCO beschermd. De bouw van grootste gotische kathedraal van Frankrijk begon in 1195. Pas in de 16de eeuw werd het 30 meter hoog, 45 meter breed en 120 meter lang - met een toren in flamboyant-gotische stijl afgewerkt.

De kathedraal imponeert, maar na 9 eeuwen toont ze ook haar zwakte. Langs de 5 monumentale, gebeeldhouwde portalen naar binnen stappen, zit er voorlopig niet meer in. Stenen vallen er met veel gemak naar beneden, de tand des tijds eist zijn tol.

INFO BOURGES

De kathedraal is open van 8.30 tot 18.30 uur. De crypte is enkel met een gids te bezoeken en kost 36 FF (221 fr / 5,48 ).

Palais Jacques Coeur, rue Jacques Coeur 10, enkel rondleidingen met gids, open van 9 tot 12 en van 14 to 18 uur. Informatie: 0033-248240687

Hotel Bourbon, bd République, informatie: 0033-248707000



Klik hier voor een verwijzing naar de stad BOURGES