Make your own free website on Tripod.com

Home

Bestuur | Medewerkers | Lokaal | Quievrain | Noyon | Dourdan - Melun - Toury | Halve fond / Fond | Ledenfeesten | 't Noord Brabanderke | Algemene info | Ad valvas | Barcelona | Verkiezingen K.B.D.B. | Verwijzingen | Kontakt
Barcelona
NOORD BRABANT

Op bezoek bij notaris Jan Dons

Meer info?
Gebruik onderstaande verwijzing.

** EERSTE NATIONAAL BARCELONA 2001 **Donderdagmorgen , rond een uur of 9 's morgens hoor ik de bel, het is Lieven (Willems, cfr. andere loft visit bij Frans Vanwildemeersch) die een beetje vroeger is dan verwacht. Zoals u misschien al wist, Lieven is een fanatieke duivenliefhebber, en zoals altijd heeft hij er vandaag weer heel veel zin in, hij kijkt al uit om de eerste nationaal Barcelona 2001 van dichtbij te kunnen bewonderen.Op de foto zie je rechts Lieven en links mijzelf.

Lieven voert ons naar Ruiselede, waar mijn tante Monique (vrouw van André Gyselbrecht) al klaarstaat om ons door te voeren richting Leuven. In Leuven pikken we Hannes op (mijn neef, zoon van André Gyselbrecht) op, en dan zetten we koers richting Mechelen, na een tiental kilometers rechte baan komen we via enkele kleine dorpjes (Hombeek,..) in het wereldvermaarde(alleszins op vlak van de duivensport, in dezelfde gemeente wonen namelijk ook de gebroeders Desbuqouis) Kappelle-op-den-bos, het was niet de eerste keer dat we op bezoek waren bij de notaris, enkele jaren geleden, na onze overwinning van Barcelona '95 internationaal, waren we daar ook geweest. Ondertussen kunnen we stellen dat de notaris een vriend van de familie is geworden, het is een bewonderenswaardig man, die zich met hart en ziel inzet voor de duivensport en dan vooral voor zijn Cureghem-centre ( de organisatie die o.a. Barcelona inricht), waar hij voorzitter van is. Het is een niet te onderschatten taak met ongelooflijk veel verantwoordelijkheid. Normaalgezien wordt Barcelona gelost op de eerste vrijdag van juli en is het dus de bedoeling dat de duifjes de zaterdagmorgen ten vroegste arriveren. Als het echter slecht weer is, wordt de lossing uitgesteld tot de volgende dag, of eventueel tot één van de daaropvolgende dagen. De beslissing om te lossen is loodzwaar en het is moelijk om voor iedereen goed te doen, desondanks mogen we zeggen dat de Barcelona-vlucht 2001 alweer vlot verlopen is, ondanks de grote afstand die de duiven moeten afleggen tot in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Engeland, Luxemburg en zelfs tot in Kroatie ( In totaal werden in de Catalaanse hoofdstad 25.760 duiven gelost). Barcelona is en blijft de Ronde van Frankrijk van de duivensport.

Daar aangekomen, worden we hartelijk onthaald door de notaris en zijn vrouw. Meteen trekken we naar achter, waar de prachtige tuin ligt, omgeven door tal van duivenhokken. Onmiddelijk wijst de notaris het hok aan waar het allemaal gebeurde, die maandagmorgen.

De "Montjuich" (want zo heet de nationale winnaar) viel op de pier, links onder (zie foto links). Het was maandagochtend 5u37, heel vroeg, maar zoals het een echte duivenliefhebber betaamt was de notaris natuurlijk al een tijdje uit de veren, want een Barcelona-speler kent geen rust wanneer zijn duiven op de wieken zijn. Op het binnenlokken van de fondklepper na ( er gingen zeven minuten verloren-gelukkig genoeg vielen deze kostbare minuten nog in de neutralisatietijd) verliep alles vlot. Het was een ongelooflijk moment, aldus de notaris," ik besefte het niet meteen en ben nog een tweede keer gaan controleren of het wel degelijk een Barcelona-vlieger was. Als voorzitter een verkeerde duif melden...Ik zou nogal een mal figuur slaan." De duif , die de hele familie Dons en ook vrienden-wakers ( want normaal zijn er altijd een 30-tal wakers op Barcelona) is van 1998. Het is eeen zwart-geschelpte witpen, nietsupergroot, integendeel, maar wel mooi gespierd, knappe vleugels en een magnifiek oog. Op de foto hieronder zie je de notaris die de winnaar vasthoudt.De "Montjuich" is niet gekweekt bij de notaris zelf (dit is natuurlijk wel jammer, verklaarde ook de vrouw van Mr. Dons) maar het doet natuurlijk niets af van de prestatie, maar het brengt wel mee, dat noch de ouders, noch broers, zussen of andere familie van de winnaar in het bezit is van de notaris. De duif is gekweekt bij Herman van Helmond en is van het ons allerbekende en superieure ras Jan Aarden. De basisrassen van Mr. Dons zijn Peersman en Gorin, twee zware fondrassen die ook slechts goed presteren bij keihard weer ( net als de fabuleuze Vanbruane duiven). Wanneer we naar de vorige prestaties kijken van de Barcelona-winnaar zien we dat het niet de eerste keer is dat hij in het oog springt. Ook vorig jaar, op St. Vincent behaalde de "Montjuich" brons in het lokaal Herent van 110 duiven. Hij won eveneens de 14e prijs van Fleurus semi-internationaal op 1577 duiven. De voorbereiding dit jaar bestond uit een Noyon, Dourdan, Vierzon en een Angoulème (238° van 1066 duiven). Qua voeding merk ik toch graag op dat de duiven vlak voor hun inkorving gevoederd werden met speciale rode Bordeaux-maïs. Op de foto hieronder zie je Hannes, samen met de notaris.

De zaterdag voor de inkorving kregen de Barcelona-vliegers hun duivin te zien. De zondag kregen ze wat stro en werden ze een laatste maal uitgelaten.
De notaris had 29 duiven ingekorfd in Herent. Daar werden 345 duiven ingekorfd in totaal, voor de middag had de notaris al 7 van zijt eerste tien ingegevenen getekent. Om 14u30 waren er 12 thuis waaronder zijn 10 eerst getekenden, van een knalprestatie gesproken!! Het was een echte Vlaamse kermis maandagvoormiddag in de tuin van de notaris, waar familie en vrienden-wakers werden onthaald met twee vaten bier en een koude schotel. Aangezien de vaten nog niet volledig leeg waren liet de notaris ons meegenieten van het zalige gerstenat, die we na onze vermoeiende rit moeiteloos tot ons namen.

Bedankt voor de goede ontvangst en nog veel succes in de toekomst!!!

Nikolaas
IETS MEER OVER DE BASISRASSEN TEN HUIZE DONS:

1) Gorin (bekomen via de gebroeders Peersman)
2) Jan Aarden ( via Herman van Helmond -Vorselaar + Kris Musters-Hogerhei + Jacques van der Wegen -Nederland)
3) De soort van Albert Verhellen-Ronse, jarenlang fondkampioen , o.m. nationale winnaar Montauban.
4) Paul Tossens, vroeger wonende in Warsage. De soort van zijn nationale en internationale Pau Winnaars
5) het ras Gyselbrecht uit de lijn van de internationale overwinnaar Barcelona
6) Wim Muller
7) Emiel Denijs (lijn Couteau-Tee)
8) Hugo Bogaers
9) Herman Brinkman
10) Eigen zuster van de primus inter pares van Stefaan Meremans
11) gebroeders Santens oudenaarde
12) Jean Luc Van Roy- Ronse uit zoon Play Boy (internationale winnaar Barcelona 1991)

Belangrijkste prijzen in het jaar 2000:

*Barcelona nationaal van 13.659 duiven: 187-276-657-691-1541-1711-1831-2069-2159-2172-2173-2622-2795-2815-3002-3056... (21 prijzen van 46)

*Angoulème 11-6-2000: 113 oude duiven: 3 -7 -11 - 17 - 23 - 25 - 26 -30 -33 - 36 - 38 (11 van 27)

*Narbonne 6929 duiven nationaal: 257 - 953 - 1273 -1360 - 1508

*Dax internationaal 11807 duiven: 1472

*Perpignan nationaal 6246 duiven: 183 - 319 - 416 - 487 - 692 - 730 -784 - 912 - 1011 - 1207 - 1266 - 1340 (12 prijzen van 32)

*Pau nationaal 2560 duiven: 142 - 254